Det thailändska köket


Thaimat är inte särskilt svårt att laga. Intresse för matlagning, bra råvaror och de rätta ingredienser är nödvändigt. De bästa råvarorna hittar du i asiatiska mataffärer men även välsorterade livsmedelsaffärer har idag ett brett utbud.
Den Thailändska maten karaktäriseras av mycket kryddor, örter och smaksättare. Maträtterna varierar i smak och styrka efter hur kocken använder dessa ingredienser. Beställer du samma maträtt på två olika restauranger kan det vara stor skillnad på smaken beroende på hur just den kocken lärt sig laga rätten.

Att steka och fritera är vanligt i det thailändska köket men kommer ursprungligen från kineserna. Även Indien har inspirerat, i synnerhet med kryddor. Förutom soppor så är curryrätter vanliga. Vanliga sorter på currypasta är, Grön curry (gaeng phet), Röd curry (gaeng phet), Gul curry (gaeng leuang), Panang curry (gaeng phanaeng), Massaman curry (Gaeng Massaman).
Det är också vanligt att man har många olika maträtter på bordet och att man delar dessa rätterna runt bordet. Det är inte ovanligt att man sitter på golvet för att äta och umgås. Ofta i flera timmar!
Efter huvudrätterna serveras ofta färsk frukt. Thailand har en hel del goda exotiska frukter. Några av de vanligaste frukterna är Annanas, Rambutan, Thai banan, Mangoes, Lychees och Durian.

Thaimat - top 10 rätterna


Tom Yam Goong (syrlig & stark räksoppa)
Nästintill nationalrätt i Thailand (efter den starka papayasalladen - Som Tam). För de flesta en trevlig smakupplevelse om än stark! Bit ihop och prova, dina smaklökar kommer att göra en kulinarisk resa mellan färska örter, citrongräs, lime blad, galangal, schalottenlök, fisksås, stora räkor samt svamp. Chillin kickar igång den som nickat till. Smakupplevelsen är en unik kombination av kryddigt, varmt och surt och gör en perfekt start på din måltid.
Tom Kha Gai (soppa med kokosmjölk och kyckling)
Kanske världens mest uppfriskande soppa, Tom Kaa Gai. Kokosmjölk blandat med citrongräs, galangal (asiatisk ingefära), lime och kyckling som toppas med koriander. Den är en söt, tam variant på Tom Yam Goong. Rätten har kommit att bli en storfavorit bland besökarna till Thailand, även bland de lite yngre passar den bra då den är mil till smaken. Det är rätten som ofta tar slut först på middagsbordet.
Pad Thai (nudlar med räkor & fläsk)
Det finns ett oändligt antal varianter av denna tidlösa thailändska rätt, oftast tillagas den med nudlar toppat med tofu, böngroddar, ägg, lök och den lysande sista touchen, krossade jordnötter. Pad Thai är en huvudrätt, innan du äter toppas den med fisksås, socker, chilipulver och ytterligare en sked med krossade jordnötter efter din smak. Tillreds med torrostade jordnötter, ägg, räkor och fläsk.
Som Tam (stark & syrlig papayasallad)
Som jag nämnde tidigare är det här nationalrätten bland thailändare. För oss med svagt gomsegel är det "Som Tam Thai" som gäller. Inte lika stark och med jordnötter som ersatt fisk och krossad krabba. Som tam "kryddig papaya sallad" kommer från nordöstra Thailand men har nått kultstatus i resten av landet. Det förekommer regionala skillnader i råvaror som påverkar söt och surhet på olika restauranger. Gemensamt för alla recept är finstrimlad grön papaya och en ansenlig dos av värme i form av chili. Grillad kyckling och ris är det perfekta tillbehöret.
Kuay Tiew (nudelsoppa)
Äta soppa med pinnar? Nudelsoppa är en snabb och enkel rätt. Mycket omtyckt och vanlig i Thailand, speciellt till lunch. Den serveras ofta från "nudel-vagnar" där du pekar på vad du vill ha i den. Breda eller tunna, vanliga eller äggnudlar, valet är ditt. Rätten består av en kryddad buljong med färska örter samt fläsk, kyckling, nötkött, anka och skaldjur som är de mest populära tillvalen. Det sägs att det finns tio olika sätt att tillreda den på efter de olika ingredienserna, vilken föredrar du?
Gai Med Ma Moung (kyckling med kashewnötter)
Rostade cashewnötter med kyckling. Cashewnötter och kyckling har visat sig vara ett särdrag som nått stor framgång. Söt sojasås, honung, vitlök och naturligtvis chili. Men inte den chili som gör att du måste hämta brandslangen för att släcka branden i munnen. Även om den förekommer som starkare är det här en rätt som alltid går hem bland barnen utan att för den skull hamna på "barnamats-sidan", säg till om du inte vill ha den stark "Mai pet" - inte stark.
Panaeng Nuea
Biff i panengcurry med kokosmjölk & strimlade kafir-limeblad och grönsaker. Tillreds lika bra med antingen kyckling, fläsk eller stora räkor. En omtyckt och populär rätt som serveras med ris. Ofta i mellanskiktet för starka rätter. Ta ett ordentigt snack med kocken/servitrisen så ska du se att den även går att få in som mild, "Mai pet"!
Gaeng Kheow Whan (Grön curry med kyckling)
Det finns många favoriter från det thailändska köket, det gäller även grön curry. Rätten serveras oftast med kyckling och tillhör de rätter som kocken tappat hela skörden med chilli i. Ber du att få den här svag kommer de att undra vad du menar, mindre grön??. Välj en annan rätt om du inte tycker om stark mat. Det här är thailändarnas sätt att göra om rätter från andra länder (Indien), färga curryn grön helt enkelt!
Khao Phad (stekt ris)
Vi var tidigare inne på det här med barn-anpassade rätter, kyckling med cashewnötter. Ska någon rätt göra skäl för sig att passa barn är det Khao Pad, stekt ris, oftast serverat med räkor och kyckling. Allt wokas tillsammans och hälls ned i en skål som stjälps upp på ett fat och bildar en perfekt halv "boll". Vid första anblicken förefaller rätten inte vara mer än en stor hög med ris, men prova, du kommer att bli förvånad över den härliga smaken. Det går att välja kött istället för kyckling, innehåller dessutom ägg, lök, koriander, vitlök, och tomater samt en kvist med "vårlök". Krydda efter smak med chilisås och njut.
Gaeng Massaman Gai (curryrätt med kyckling)
Massaman curry är en sydlig thailändsk maträtt som har sitt ursprung från södra Thailand, de muslimska delarna. Den tillreds oftast med nötkött, men kan också göras med anka, biff, fläsk, kyckling eller tofu. Den smaksätts med Massaman currypasta (nam prik Kaeng masaman). Rätten innehåller vanligtvis kokosmjölk, rostade jordnötter, potatis, limeblad, kardemumma, kanel, palmsocker, fisksås och tamarind sås. Även det här en rätt som passar dig som är överkänslig mot stark mat!
 

Top 10 rätterna
1. Tom Yam GoongKoh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 phuketguiden.se | www.phuketguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: