Phukets historia

Forntida stammar
Vem som kom först och som trängde ut vem i Thailands södra delar och Phuket har hållit arkeologer sysselsatta under en lång tid och kommer säkert sysselsätta dem länge även i framtiden. Med säkerhet vet vi att södra Thailand varit bebott sedan början av mänskligheten genom forntida stammar som anpassade sin livsstil till den lokala miljön.

Arkeologerna har hittat lämningar (1960) i form av grottmålningar som sträcker sig 1000-tals år bak i tiden. Andra föremål som hittats gör det tex. möjligt att bestämma att brons tekniken var känd här så tidigt som 4500 f.Kr. (man hade tidigare trott att användningen av brons hade sitt ursprung i mellanöstern).
Phuket har influenser både från öst och väst och var tidigt ett handelscentrum för arabiska, indiska, malaysiska, kinesiska och portugisiska handelsmän. Här bytte de varor mot tenn (som bryttit på ön sedan 1500-talet)) och gummi. Britterna valde att använda Penang som flottbas och inte Phuket.

 

Burma invaderar 1785
År 1785 blev två systrar, Lady Chan och Lady Mook, hjältinnor då de räddade Phuket från en invasion från Burma. Genom att klä ut alla öns kvinnor till män skrämdes den Burmesiska armen till flykt då de trodde att ön var för väl skyddad för anfall. Ett monument har uppförts av systrarna vid templet Wat Phranang Sang, Phukets äldsta tempel. Lady Chan som var den drivande kraften fick den kungliga titeln "Thao Thep Kasattri" (efter gudomliga härskarinnan Kassatri) som även givit namn till en av Phukets huvudgator, Thepkassatri Rd.

Gruvarbetare gör uppror
År 1876 startade ett blodigt uppror av kinsesiska gruvarbetare. Lokalbefolkningen visste inte vad man skulle göra, skulle man stanna och slåss eller fly? Man sökte hjälp hos en präst i Wat Chalong, Luang Pho Chaem som sa, jag har varit här länge så jag stannar, så gjorde även folket. som fick hjälp av soldater från Bangkok för att mota de rasande kinesiska gruvarbetarna varefter de la ner upproret. Luang Pho Chaem hedrades med en staty som idag kan ses i den största hallen i templet.

Tenngruvor
Det finns en stark kinesisk influens på Phuket som spåras till de besökande handelsmännen samt de kinesiska gästarbetare som arbetade i tenngruvorna. Tenngruvorna har satt en stark prägel på ön och kom att betyda mycket för Phukets ekonomi. Phukets naturtillgångar har även lockat till sig en del upptäcktsresande och skurkar från så skilda platser som Saudiarabien, Sri Lanka, Kina och Portugal - alla hungrade efter dess elfenben, pärlor, trä, hudar djur och ädelstenar.
Phuket
Vill du annonsera här? Annons


Koh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 phuketguiden.se | www.phuketguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: