Transporter och Kommunikationer

FAKTA
Flyg per/dag:
Bussar per/dag:
xx
xx

Phukets kommunikationer
Phuket är en stor ö att ta sig runt på men det finns bra kommunikationer. Bussar trafikerar nästan hela ön under dagtid och det är både enkelt och prisvärt att ta sig runt. Till vissa delar av ön måste resan ske med taxi eller tuk-tuk. Det finns bil och motorcykel att hyra (100cc som många tar för moped) och är populärt men förenat med stora risker. Vänstertrafik, dåliga vägar och en annorlunda trafikrytm gör att det sker ett stort antal olyckor varje år, en del med dödlig utgång. Ska du ändå hyra motorcykel, var försiktig och se till att få låna en ordentlig hjälm (kör aldrig med alkohol i kroppen).

Ska du resa på vattnet till någon av de andra stränderna eller närliggande öarna finns det lika bra förbindelser på vattnet. Oberoende om du reser i grupp eller hyr en egen båt, långtail eller speedboat, halvdag, heldagsutflykt eller kanske kombinerar boendet med flera dagar på någon favoritö så kommer du att uppleva en fantastisk natur, härliga stränder och en underbar gästfrihet.


FÄRJOR
Rasada färjeterminal är den stora båt terminalen i Phuket är går dom stora båtarna till Koh Lanta via Koh Phi Phi.
Här kommer lite priser och tider för båtarna. vissa båtar tar upp till 600 personer

Färjor från Phuket till Phi Phi
Dagligen, 08,30, 10,30, 13,30 och 14,30 avgår från Rasada färjeterminal, Phuket Town.
Restiden är ca 1,5 timmar

Färjor till Phuket från Phi Phi
Dagligen, 08,30, 13,30 och 14,30 avgår från Ton Sai Bay brygga.
Restiden är ca 1,5 timmar och biljettpriset (enkel resa), 450 baht / person (halva priset för barn under 11), (tur och retur) 800 baht / person.

Färjor: Phuket till Krabi (Ao Nang / Railay Beach)
Dagligen, 08:30, avgår från Rasada Pier färjeterminal, Phuket Town.

Färjor: Krabi till Phuket
Dagligen, 15.30, avgår från färjepiren på Noppharat Thara Beach.
Restiden är ca 1 timme, 45 minuter och biljettpriset: 450 baht / person (halva priset för barn under 11), (tur och retur) 700 baht / person.

Färjor: Phuket till Koh Lanta (via Koh Phi Phi)
Dagligen, 08:30, avgår från färjeterminalen, Phuket Stad. Innebär en förändring över på Koh Phi Phi och tar cirka fem timmar ankomst Sala Din Pier Koh Lanta.

Färjor: Koh Lanta till Phuket (via Koh Phi Phi)
Dagligen, 13:30, från Sala Din Pier till Phuket Rasada färjeterminal
Restiden är ca. 4 timmar och biljettpriset (enkel resa) 1.000 baht / person (halva priset för barn under 11).

Speed båt från Phuket till Koh Racha
Dagligen, 11.30, 14.00, 17,00 avgår från Chalong Pier, Phuket Stad.

Speed båt från Koh Racha till Phuket
Dagligen, 09,00, 12.00, 16.00, avgår från Koh Racha till Chalong Pier.
Restiden är ca 1,5 timmar och biljettpriset (enkel resa) 800 baht per person. Mer information kontakta Phuket fem stjärnor, Tel: 076 261562
http://www.phuket5star.com/www_EN/index_en.htm?pgid=index

Färjor och Speed båt: Phuket till Koh Similan Islands
Dagligen 08,30 från Thap Lamu Pier, Takua Pa - 50km norr om Phuket.

Speed båt: Similan öarna till Phuket
Runt 15,00 från Similan öarna till Thap Lamu Pier
Restiden är ca 1,5 timmar och biljett (tur-retur) 2.500 baht. Mer information kontakta Jack Similan Travel: 076-443205.

Färjor: Phuket till Koh Yao Noi och Yai
Dagligen, 07,30, 09,30, 10.30, 11.00, 12.00, 14.30 och 17.00, avgår från Baan Rong Pier, nordöstra Phuket kust.

Färjor: Koh Yao Noi och Yai till Phuket
Daily: 07,00, 08,30, 10.00, 13.30, 15.00, avgår från Manoh Pier till Baan Rong Pier, Phuket.
Restiden är 1 timme och biljettpriserna 100 baht per person.

Priser och Tider är uppdaterade Jan 2009

FLYG FRÅN PHUKET

Det avgår cirka 25 flyg/dag från Phuket till Bangkok från 07.00 till 22.30. Fler flygbolag finns:
TG: Thai Airways www.thaiair.com flyger till suvarnabhumi airport
FD: Air Asia www.airasia.com flyger till suvarnabhumi airport
PG: Bangkok Airways www.bangkokair.com flyger till suvarnabhumi airport
DD: Nok Air www.nokair.com flyger till Don Mueang airport (Bangkoks gamla flygplats)

Flygbuss till Phuket airport
Med början i oktober 2005 började en flygbuss sin verksamhet i Phuket och erbjuder för första gången ett verkligt billigt sätt att ta sig till och från flygplatsen. Från Phuket Bus Terminal på Phang Nga Road i Phuket City, gör bussen 13 dagliga avgångar 5,00-18,30. Från flygplatsen sker avgångar med regelbundna intervaller mellan 6,30 och 20,45. Det finns åtta hållplatser längs vägen, och priset varierar 15-85 Baht beroende på resans längd.

BIL/MC

Bil / motorcykel uthyrning
Hyra en bil / jeep eller motorcykel är verkligen det bästa sättet att turnera runt i egen maklig takt. Hyra kan arrangeras på de flesta hotell eller i förväg för att undvika besvikelse. Biluthyrning börjar runt 700 baht / dag för Suzuki jeepar, medan motorcykel uthyrning är 150-250 baht / dag. De senare är praktiska att hyra, lätt att köra och populär över hela Thailand. Du bestämmer själv hastigheten och det tar inte mycket att behärska dessa motorcyklar, är en oerfaren så är det bättre att begränsa sig till kortare turer runt strandområdet innan du vågar dig ut på lite mer aktiva och kuperade vägar. Vänstertrafik, trafikrytmen och dåliga vägar gör att det sker en del olyckor, var försiktig, använd alltid hjälm.

Ta sig runt Phuket
Det finns ingen brist på transportmedel i Phuket, det kommer du snart att upptäcka när du hör "tuk tuk!" chaufförerna ropa till dig när du promenar på gatorna. Om ditt hotell ligger på en badort kommer du sannolikt ha gångavstånd från stranden, restauranger och shoppingområden, annars är transportalternativen många, täta och billiga.

 

TAXI


Taxi
Från flygplatsen kan du fånga en "limousine" taxi till fast pris, 100-200 Baht för en delad minibuss eller upp till 500 baht för en privat bil, beroende på avståndet. Taxi finns också. De finns på parkeringsplatsen utanför terminalen. De startar på 100 baht, plus mätaren, kostnaden för de två första km är 50 baht för och 7 baht per extra kilometer. För längre avstånd - särskilt till och från flygplatsen finns fasta priser, ofta väl tilltagna. Det går att hitta någon taxi i Phuket City men de är mindre vanliga på de vanligaste stränderna pga tuk tuk förarna.

Motorcykel taxi
Liksom tuk tuk är dessa tillgängliga 24 timmar om dygnet och priserna förhandlingsbara. Alla motorcykel taxiförare bär västar i olika nyanser som indikerar vilken grupp de tillhör. De finns koncentrerade till gator eller framför entréer till köpcentrum. De kostar från 20 till 300 Baht beroende på avstånd. Hjälm tillhandahålls inte och säkerheten är ett bekymmer.

Micro bussar
Dessa gula och gröna luftkonditionerade bussar körs i Phuket City med omnejd, med billiga priser på 10-20 baht. Busshållplatser finns längs de större vägarna, och strax utanför Tesco-Lotus och Big C stormarknader. Bussar går från 06:00 till 20:00. Plocka upp en tidtabell på lokala Tourism Authority (TAT) kontor på Phuket Road.

Songthaews ("två säten")
Det billigaste sättet att ta dig runt på är med blå songthaew-minibussar (en pickup med bakre kapell och ett par bänkar), som trafikerar linjerna mellan Phuket City och alla de stora stränderna 07:00 till 17:00. Det kostar 30 baht, och alla bussar avgår regelbundet från Phuket City Ranong Road. På stränderna kan du fånga dem samt längs huvudvägarna. Tyvärr finns det ingen songthaew tjänst mellan stränder, försök har gjorts men har alltid mött starkt motstånd från "tuk tuk maffian".

Tuk tuks
Dessa små trehjuliga motorcyklar, lite annorlunda utseende mot de tre-hjulingar du är van att se i Bangkok, är ett praktiskt sätt att ta sig runt på, men priset är astronomiskt i jämförelse med andra delar av Thailand, särskilt om du fångar en i Patong eller Kata-Karon. En kort tur i stan kan kosta 100 baht, medan längre sträckor löper från 500 baht. Inom Phuket City är det mer rimliga priser, ofta från 20 till 100 Baht beroende på avståndet. Prisfrhandling innan resan är viktigt. Om en förare erbjuder gratis eller mycket billiga resa, räkna tar dig till flera olika guldsmeder och butiker på vägen, de ger honom en provision från butiksägaren i förhoppning om att du ska handla.

 

BUSS/SONGTHAEW/TUK TUK
Phuket busstidtabell
Även om linjerna minskat i Phuket är det fortfarande ett populärt resa på. Det är billigt och ganska bekvämt, speciellt om du pungar ut lite extra för en luftkonditionerad buss. Från Phuket finns dagliga avgångar till 12 destinationer runt södra Thailand, plus mer än 20 bussar per dag till Bangkok.

Icke-luftkonditionerade bussar och även luftkonditionerade bussar blir ofta fulla, se till att boka plats tidigt och i förväg om möjligt. Under semesterperioder såsom Songkran, är det bäst att boka minst ett par dagar innan du ger ut.

Bussar från Bangkok till Phuket avgår från södra bussterminalen och tar cirka 12 timmar. Vi rekommenderar VIP bussar (biljettpris under 1.000 baht), som ägs av antingen staten eller privata företag. För att vara säker på att bussen du bokade verkligen är "VIP"-standard är bäst att köpa biljett direkt vid bussterminalen. Många som köpt biljetter av mindre förmedlare, i synnerhet på Khao San Road, BKK, visar sig ofta vara mycket mindre lyxigt än utlovat, och bussen gör många oförklarliga stopp och längs vägen som tar flera timmar extra i restid.

http://www.1stopphuket.com/getting_here/bus/
Phuket Bus Terminal: 076 211977, 211480
Från Phuket till Bangkok "VIP" luftkonditionerade bussar avgår 16.00, 18.00, 21.00 tar 10 till 12 timmar

------------------------------------------

TÅG
Phuket tågtidtabell
Det finns inga tåg som kör direkt till Phuket. Persontrafiken med tåg sker via Surat Thani Phun Phin järnvägsstationen. Därifrån sker fortsatt resa med en buss som går ofta från. För mer information ring: 1690, 0-2621-8701, 0-2220-4334.
http://www.1stopphuket.com/getting_here/train/

Bangkok Hualampong railway station till Surat Thani (Pun Phin station) tågtidtabell
websida: www.railway.co.th

Phuket tågtidtabell

Bussar till Bangkok
Från phuket busstation går det bussar till många olika platser i södra Thailand. Hat Yai, Krabi, Trang, Surat Thani, Satun, Phang-nga mm. och till Hua Hin via Bangkok. Alla bussar går från Bangkoks nya busstation väster om stan cirka 150 Baht med Taxi 30 till 60 min.

Bussen till Bangkok tar cirka 12 timmar. pris från 600 Baht till och runt 1000 Baht för 32 ellr 24 sätes VIP buss. inkl lite mat på resan och dricka osv.

Rekommenderade hotell Phuket Stad:
Thavorn Grand Plaza

Phuket stad
Koh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 phuketguiden.se | www.phuketguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: