Phukets tempel -Wat

Den största delen av befolkningen på Phuket är buddhister och det finns en hel del tempel att besöka på ön. Närmare 40 st men då är även de kinesiska templen inräknade. En del av tempelbyggnaderna är relativt nya men det finns en del vars historia sträcker sig 100-tals år bak i tiden. Tempel betyder "Wat" på thai. Det mest berömda templet är Wat Chalong som har en lång och spännande historia att berätta, läs mer.

Sevärdheter att göra och see på ön Phuket. Se även utflykter i Phuket Läs Mer


Wat Phranang Sang (Thalang Town)
Wat Phranang Sang "Templet som byggdes av en drottning". Templet är öns äldsta och uppfördes för över 500 år sedan. Här finns en hel del riktigt gamla buddhastatyer tillverkade av tenn (då tenn fortfarande ansågs vara en ädel metall). Var och en av skulpturerna innehåller en mindre Buddha staty. Det finns också statyer av Phukets "två hjältinnor" Lady Chan och Lady Mook, liksom en stor liggande Buddha.

Berätta mer om templet:
Templet har en underbar interiör, med väggmålningar av Buddhas liv och bilder av viktiga historiska händelser. Templet innehåller även en av världens största Buddha huvuden tillverkat av tenn, hittades 1973. Det antas att den gömdes i en annan buddhastaty för att rädda den från fienden, från burmesiska soldater.

Hitta hit.
Templet ligger i Thalang på Thepkasattri Road, vid Baan Kian korsningen på väg till flygplatsen. Två färgranna statyer vaktar ingången.

Öppet:
Templet är öppet dagligen 08.00 - 17.30.
Wat Pra thong (Wat Pra Phud)
Wat Phratong är känd för att ha en halvt begravd Buddha-staty som kallas Luang Poh Prathong (den gyllene buddhan). Templets andra byggnader, Wat Pra Phud, "den utskjutande buddhans tempel" som byggdes på 1750-talet, Kung Rama V besökte templet 1909 och gav den dess namn. Ett mindre tempel men väl värt ett besök.

Berätta mer om templet:
Wat Prathongs huvudattraktionen är den halvt begravda gyllene Buddhan som sägs vara "untouchable". De som har försökt gräva upp den har fått en förbannelse vilande över sig. Historien berättar att den halva buddhan kom till genom en översvämning där området slammades igen varför bara halva syns. Här finns även en liggande förgylld Buddha. Till templet hör ett museum med historiska föremål som skänkts av lokalbefolkningen, saker från tenn-gruvdriften, kinesiska skor "Teen-tuk" som användes för att fötterna skulle bli mindre och en del Javanesiska dolkar.

Hitta hit.
Wat Prathong ligger ca 20km norr om Phuket Town, på väg till flygplatsen kommer gatan på höger sida som leder till templet (du kanske måste göra en U-sväng). Titta efter en liten skylt innan staden Thalang. Efter några kilometer kommer du till en stor parkering, du är framme.

Öppet:
Templet är öppet dagligen 08.00 - 17.30.Wat Kajonrangsan (Phuket Town)
Wat Kajonrangsan, eller förkortat Wat Kajon är ett unikt buddhistiskt tempel. Huvudbyggnaden har uppförts i romersk stil. Här finns även thailändska vackra pagoder.

Berätta mer om templet:
Tidigt på morgonen anländer lokalbefolkning till Wat Kajon som förvandlas till en hektisk plats (Wat Kajorangsan skolan ligger granne). En intressant betraktelse, den traditionella thailändska livsstilen där templet är centrum till allt, inklusive utbildning.

Hitta hit.
På Ranong Road, inte långt från phukets stora marknad.

Öppet:
Templet är öppet dagligen 07.00-17.30.


Wat Suwan Khiri Khet, Kirikhet (Wat Karon)
Wat Suwan Khiri Khet är det enda templet på Karon Beach, grundat 1895 som nyligen renoverats. Huvudbyggnaden vaktas av två stora, smaragdgröna Nagas (ormar). Inredningen med väggar, dörrar och fönster skildrar livet för Buddha, inklusive hans "tio liv " hur han kämpade mot det onda innan han blev upplyst.

Berätta mer om templet:
Liten men attraktiv. Lätt tillgänglig med promenadavstånd från Karon och värt ett besök, glöm inte kameran.

Hitta hit.
På Patak Road i Karon och kan nås från Patong genom att ta vägen söderut och svänger vänster vid Karon rondellen. Wat är i Crook på böjen upp Patak Rd.

Öppet:
Templet är öppet dagligen på begäran.


Wat Srisoonthorn (Thalang)
Känd bland lokalbefolkningen som Wat Lipon, byggdes 1792. Det fick senare namnet Wat Srisoonthorn av kung Rama I. Det första du ser när du besöker templet är den 29 meter höga buddhan, liggande uppe på byggnaden, så stort att den syns från vägen utanför. Den ska symbolisera Buddha när han går in i nirvana.

Berätta mer om templet:
Runt om finns nio andra mindre Buddhastatyer i olika positioner som vaktar entrén till templet.

Hitta hit.
Cirka fem kilometer norr om Wat Phranang Sang på Thepkasathri Road.

Öppet:
Templet är öppet dagligen 07.00-17.30.


Wat Putta Mongkon, Mongkol Nimit (Phuket Town)
I folkmun kallad Wat Klang som betyder "tempel i centrum" på grund av dess läge i centralt i Phuket Town. Templet har vackra arkitektoniska detaljer samt en gul Pagoda, ett litet klocktorn och en kinesisk-portugisiska koloniala byggnad som används som sovsal för templets munkar.

Berätta mer om templet:
Ett vackert tempel med utsmyckningar och arkitektkonst av den högre skolan.

Hitta hit.
Det finns två sätt att ta dig hit, genom Thepkasatri road eller Dibuk Road mittemot den berömda Soi Romanee.

Öppet:
Templet är öppet dagligen 07.00-17.30.

   
Phukets kinesiska tempel

På Phuket finns en stor del utvandrade kineser från södra delarna av Kina. De kom hit för århundraden sedan för att arbeta i tenn-gruvan. Samtidigt förde de med sig sin kultur och sina traditioner, kinesiska tempel byggdes och kan idag ses överallt i hela Thailand några på Phuket. Religionen var i huvudsak en blandning av buddhism och taotiska gudar, de huvudsakliga färgerna rött och gult används till att måla drakar som blivit den viktigaste symbolen men även lejon och apor förekommer i kinsesiska helgedomar och tempel.


Jui Tui Shrine (Phuket Town)
Jui Tui Shrine Temple flyttades till sin nuvarande plats från Soi Romanee efter att en brand ödelagt det. Huvudbyggnaden har genomgått ett antal renoveringar som resulterat i en vacker exteriör och interiör med tre stora altare fulla med statyer av kinesiska gudar. Templet tillhör ett av de viktigaste i Phuket och spelar en central roll i den berömda årliga "Phuket Vegetarian Festival".

Berätta mer om templet:
Besökare är välkomna att ta bilder inne i hallen.

Hitta hit.
Ranong Road, inte långt från Phukets huvudmarknad.

Öppet:
Öppet dagligen 08.00 till 20.30.


Put Jaw kinesiska Temple (Phuket Town)
Put Jaw Temple är även känd som "Kwan Im Teng" eftersom den byggdes för att hedra Kwan Im, den kinesiska barmhärtighets gudinnan.
Många lokalbor kommer hit för att söka hjälp när de har hälsofrågor. De skaka en låda full med bambustickor tills en faller ut. De använder sedan antalet skrivna på minnet för att få en medicin recept från templet (skriven endast på kinesiska) så ta det till en kinesisk örtmedicin shop. Många föräldrar med kinesiska komma arv att få namn på sina nyfödda bebisar Sätt Jaw i tron att om korrekt namn, deras barn har en bra och lång livslängd.

Berätta mer om templet:
Det äldsta kinesiska templet som finns på Phuket. Originalet byggdes cirka 200 år sedan men genomgick en stor renovering under 1908. Besökare är välkomna att ta bilder inne i templet.

Hitta hit.
På hörnet av Soi Phuthorn, Ranong Road i Phuket Town, precis intill Jui Tui kinesiska templet, inte långt från Phuket huvudmarknad.

Öppet:
Öppet dagligen 06.30 till 20.00.


Kaw Kong Shrine (Patong)
Många bilförare tutar när de passerar Kaw Kong för att visa respekt för templet som byggdes 1980. Ett litet tempel men högt respekterat.

Berätta mer om templet:
Besökare visar sin tacksamhet för att deras böner blivit besvarade genom att fyra av smällare eller så donera de pengar till helgedomens underhåll. Det är inte tillåtet att fotografera inne.

Hitta hit.
Phuket, Patong Road.

Öppet:
Öppet dagligen 09.00 till 17.00.
Top 5 Sevärdheter
1. Big Buddha
2. Guidad tur i Phuket stad
3. Wat ChalongTop 5
Koh Chang | Thailand Kartan | Boka resa till Thailand | Krabi, Ao Nang, Koh Lanta, hotell | Koh Samui hotell | Bilder från Thailand | Thailand Hotell | Bangkok hotell

© 2010 phuketguiden.se | www.phuketguiden.se | skicka e-post | Tid i Thailand: